Ragu’ alla Bolognese (start mindst 2 timer før spisning, helst længere)

Spaghetti med kødsovs som mange i Danmark kalder det, stammer selvfølgelig oprindeligt fra Italien, nærmere bestemt Bologna, hvor man mener den første opskrift til retten kommer fra. men enhver Italiensk by har deres egen opskrift alt efter hvad der vokser i haven og findes af dyr i området, sådan er det jo med alt mad, der er millioner af variationer.

Jeg har fundet den opskrift som er registreret i de offentlige instanser i Italien som værende den oprindelige.

Ragu’ alla bolognese

Ingredienser
300 gr. hakket oksekød (magert ca. 5% fedt)
150 gr. pancetta (bacon)
50 gr. gulerødder
50 gr. bladselleri
30 gr. løg
5 skeer tomatsovs eller 20 gr. trippel koncentrat
1 halvt glas tør hvidvin
1 glas mælk (sødmælk/fløde)

Først hakkes pancetta og grøntsagerne i fine små tern.

Pancettaen smeltes i en stor gryde, helst lertøj hvis det haves, mit komfur står på 4-5 stykker så det ikke går for stærkt og der røres løbende rundt, pancettaen må ikke blive branket, grøntsagerne hældes i og de får nogle minutter i varmen inden kødet tilsættes, lad kødet få farve og tilsæt vinen, jeg bruger altid hvad der står, rød eller hvid, sød eller tør, husk at tage et glas af den samme vin til maden 😉

Lad vinen dampe af og tilsæt tomatpure eller flåede tomater hvis det er det der står i skabet.

Bringes i kog og skrues ned på 1 med låg på gryden, lad det koge i mindst 2 timer, jeg laver det ofte en søndag formiddag og lader det stå og simre (småkoge) i 4-5 timer imens jeg dyrker sport foran tv’et 😉

Når pastaen sættes over kommes mælken i raguen og koges op så man har lidt sovs.

Serveres med pasta af den korte type, bedst er penne, men skruer kan bruges.
Pastaen koges ‘al dente’ hvad nu det for et fremmedord?
koges til den er blød men ikke mere blød en der er bid i den, pastaen skal altså ikke være hård men må absolut heller ikke være udkogt og så blød så den smatter ud. (Al dente = bid i)
Pastaen skal faktisk have det sidste minut i raguen, så jeg hiver pastaen op lige før den er klar og uden at ryste alt det varme vand af pastaen hældes den op i raguen og blandes, derfor skal det være en stor gryde. lad det stå et minut eller 3 sammen og bland det godt.

Serveres med friskrevet ost af Parmigiano Reggiano, jeg stiller osten på bordet med rivejern så det er helt frisk og vi ikke levner frisk revet ost.
(Vi har ofte 2 slags oste på bordet blot fordi vi kan)

En himmelske ret, men jeg er ikke mere tro imod opskriften end at jeg altid laver det på slup, vinen er ofte sød da det er det foretrukne på vores middagsbord. en enkelt glas til aftensmaden er fantastisk.

Retten egner sig glimrende til at vare i flere dage, ofte tager vi ½ delen af raguen fra og gemmer til senere på ugen, hvis vi f.eks. ved en dag vi kommer sent hjem og ikke har den store tid til kokke snedkeriet, så det super med rester som smager godt i stedet for at købe kedelige færdigretter.