Morgenboller (ialt 45 min.)

Fantastisk morgenbrød friskt sprødt og varmt, hver eneste helligdag laver jeg morgenbrød, det er lettere end man skulle tro og koster også kun en brøkdel af hvad det gør hos bageren.

Vores favorit efter mange varianter igennem tiden er blevet til denne her, som jeg starter på aftenen før, ja i reklamepausen kan det faktisk klares, jeg tager 3½ dl. vand, smuldrer en lille smule gær op i, ikke mere end en ært skal der bruges, to knips salt, det er hvad jeg kan have i mellem tommel og pegefinger.

Rør gæren og saltet ud i vandet, hæld det op i en stor skål, tilsæt 200 gr. Durummel og ca. 300 gr. hvedemel, røres sammen og æltes godt, dejen må godt være lidt fugtig og klæbe lidt til bordet. læg det i skålen igen og træk en pose ud over, lad det stå på køkkenbordet natten over.

Næsten morgen tændes ovnen på 300° kaffen sættes over og dejen hældes ud på bordet, jeg trækker den derefter ud til ca. 20 x 30 cm. uden at ælte den, vi skal ikke have trukket luften ud igen. Dejen skæres i 9 dele og de uensartede boller der ikke skal være mere end 1½ cm. tykke lægges på bagepapir på bagepladen, pensles med mælk og der kommer birkes på nogle og sesamfrø på andre af bollerne, de hviler og hæver imens jeg tager et hurtigt brusebad.

Efter badet kan jeg vække min smukke halvdel med nyheden om frisk brød og kaffe, pladen sættes i ovnen i ca. 10-12 min. i nederste halvdel, bordet dækkes imens hun gør sig klar, bollerne tages ud og damper af og når hun er klar skærer jeg bollerne ud og serverer.

Hvis ikke der er børn der gør indhug i morgenbrødet og det kun er os 2 der skal have kan de resterende boller varmes 7 minutter næste morgen, og de er sprøde og varme igen.

Alternativt kan man også tilsætte grahamsmel, forsøg evt. med at blande dine egne meltyper og find den der passer dig.